HTML

Dobozos Gourmand

Ebédet rendelünk és leírjuk, milyen volt.

Friss topikok

Linkblog

Márpedig itthon is van jó croissant

2007.11.19. 10:30 dobozosgourmand

JoeP szórakoztató barcelonai beszámolóját olvasva találkoztam ezzel a megjegyzéssel:
Apropó, croissant. Töredelmesen bevallom, egész eddig nem tudtam, mi az, hogy croissant. Mert az, ami otthon van, az csak formára hasonlít. A szállodában olyan finomat adnak reggelire, hogy leírhatatlan: habkönnyu (sic), puha, de egyben ropogós is - vétek lenne bármivel is ízesíteni.

Szóval JoeP találkozott a valódi croissant-val, ami tényleg nagy élmény. Fogalmam sincs, nálunk milyen technológiával készítik, de néha abban is kételkedem, hogy leveles tésztából, az meg tuti, hogy nem vajjal. Az eredmény általában sűrű, rágós kenyérszerűség, ennek kínjait szokták enyhíteni embedded virslivel, mustárral, esetleg külsőleg sajttal. A sós tésztájú, édes töltelékű verziókhoz (kettévágva figyel benne a csíkra vágott ipari barackíz, na nem lekvár) ember nem fűzhet értelmes kommentárt.


Budapesten eddig egyetlen helyen találkoztam igazi croissant-val, konkrétan a Nagymező utcai Semiramis kávézóban. Remélem, hogy nem rontom a bizniszüket, ha elárulom, hogy a Hold utcai piacról szerzik be az árut, úgy nyár elején én is ott vettem az egyik pékségben (a nevükre sajnos nem emlékszem). Felmelegítve a reggeli espressó mellé, az valami nagyon állat.

Még valami:
A tízórai borecetes chips. Azért mindent én sem. Ennél valószínűleg még a keddi szárított garnéla is jobb lehetett.
Lehet, hogy az vacak volt, de a Kettle Chips Sea Salt & Balsamic Vinegar viszont nagyon finom. Tartósítószer és ízfokozó nélkül, szakszervezetellenesen. Úgy 600Ft/csomag, Culinaris.

1 komment

Címkék: semiramis chips culinaris croissant joep hold utcai piac

A bejegyzés trackback címe:

https://dobozosgourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr80233942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomikaga 2007.11.23. 20:13:11

Sziasztok, csatlakoznék a croissant-témához. Volt szerencsém pár éve Párizsban (pfúj!)élvezni az igazi croissant ízét. No, én is azt mondom, itthon ilyet az életben nem fognak csinálni.
Először is forró volt, bárhol vettem/hozták.
Másodszor ropogós volt és mégis vajpuha. És enyhén édeskés volt az íze. Csak egy pohárban(érdekes, ott mindenfelé üvegpohár, ahol belebotlottam, kivéve a Danone-t)felszolgált natúr joghurt kellett hozzá és a nap (minden nap) széles vigyorral indult.
Ez az itthoniakból nagyon hiányzik. :( Görcsös próbálkozást tett a Tesco a reprodukálásra és nem is rosszul! Ők a másodikok(már ha forró az árú, Kecskeméten hál'Istennek mindig az). Harmadik a Culinaris saját sütése, frissen. Ez van. Ezzel kell együttélnünk/élnetek ebben a lángoktól ölelt kis országban....Azért ha eljutok a Hold utcába, lecsekkolom ám az árút!:)Kaga
süti beállítások módosítása