HTML

Dobozos Gourmand

Ebédet rendelünk és leírjuk, milyen volt.

Friss topikok

Linkblog

Dolce Gastronomia

2008.02.16. 17:06 dobozosgourmand

A zsákmány Véletlenül botlottam bele úgy három hete Budapest egyik új olasz delikáteszébe a VI. kerület Király  utcán sétálgatva a Nagymező utca és az Erzsébet körút között, ma már célirányosan mentem arra.

Maga a bolt két főbb részből áll, egy delikáteszből és egy emeleti részből, ami azt hiszem kávézó/szendvicsező - még nem jártam fent. A kivitelezés kimondottan ízléses és hangulatos, nem nehéz Olaszországba képzelni magam.

A kínálat nem túlságosan bő, de a bolt alapterületének megfelel és valóban az olasz termékekre fókuszál.

Rögtön a bejáratnál van a sajt- és húspult, amiben a klasszikus olasz hústermékek, mint a mortadella, szalámik, pancetta, pármai és észak-olasz sonkák vannak (összesen úgy kéttucat fajta), illetve úgy 20-30 különféle sajt. Ugyanitt a további kötelező tételek, mint olivák és szárított paradicsom.

Egy külön kis teremben vannak a borok és más hangulatcsinálók (pl. marsala, limoncello, grappák), ezek között meglepő módon a magyar borászatok is szép számmal képviseltetik magukat. A Vylyan sales-ese biztos derékszögben elfordította a magyar zászlót, quod erat demonstrandum, magyar-olasz barátság, ilyesmi.

A boroktól távolodva (a kosárba helyezett megfelelő számú tétel után) találkoznunk a zöldség/gyümölcsfelhozatallal, ami kissé foghíjas, viszont többnyire jó minőségűnek tűnik. Citrom, narancs, lime, paradicsom, burgonya – inkább bemutató jelleggel, mint tényleges választékban. Viszont van fekete burgonya, amivel hosszú ideig szemeztem, ám végül a közel 2 rongy/kg körüli ár meggyőzött arról, hogy még élhetek néhány napig nélküle.

A hűtőpultban csaknem egy egész polcnyi különféle vaj sorakozik, általában nagy kiszerelésben, de egész baráti áron, továbbá ízesített gnocchi és más friss tészták (vigyázat: olasz családi csomag), Mozzarella di Buffala Campana, illetve néhány szomorúan kókadt saláta, amiket már kidobtam volt a helyükben.

Ahhoz túl sok minden más volt a polcokon, hogy felsoroljam, így a teljesség igénye nélkül: halkonzervek, Fabbri öntetek, olivaolajok, száraztészták, rizottórizs, lekvárok, üdítők, sörök, sütemények és minden más, ami Olaszországból jó.

Összességében határozottan pozitív a benyomást kelt a hely, érdemes betérni. Az árszínvonal nagyjából megfelel a Culinarisénak, talán egy egészen kicsit alatta van. Bővebben nem nézegettem az árakat, egyedül a sajtoknál jegyeztem meg, hogy volt 22.000Ft/kg-ért is, de a pecorino romano szerintem olcsóbb, mint amennyiért egyébként venni szoktam.

A mai zsákmány némi koktélparadicsom, felvágott, sajt és bor volt. Kivételesen részletezni is tudom a tételeket és az árakat, mert a Culinarissal ellentétben itt látszik a számlán, hogy mi a tétel neve - ugyanaz a számlanyomtatási rendszer működik náluk, mint a Kaisersben és a Sparokban.

Tehát a zsákmány.

Koktélparadicsom (1.200Ft/kg): Télen csak ilyet. Igaz, hogy drága, de legalább van íze és nem kell fél kiló belőle. Egy kis fürt 21dkg volt.

Tormaresco Torcicoda Primitivo Salento 2004 (3.750Ft): Ezt már másodjára vettem, nagyon rendben van. Biztos van benne animális tannin, ribizlis jegy és minerális harapósság, én beérem annyival, hogy kellemes, hosszú lecsengésű és gyümölcsös bor.

Olajbogyós ciabatta (490Ft/db): Helyben sült, a saját receptjük alapján. Közeli rokonságban áll a Culinaris hasonló ciabattájával, azonban annál olcsóbb (asszem), kicsit sűrűbb és ropogósabb, valamint ugyanannyira jó.

Soppressa Veneta szalámi (4.500Ft/kg): Enyhén fűszerezett, fokhagymás és durvára őrölt sertéshúsból készül. Finom.

Prosciutto Arrosto (4.200Ft/kg), azaz észak-olasz sült sonka, ebben az esetben rozmaringgal ízesítve. Aromás, vékony szeletekben is élvezhető.

Toma Biellese (7.200Ft/kg): Eredetvédett (D.O.C) sajt a piemonti régióból, kb. félkemény, tehéntejből készült, kicsit savanykás. Kellemes sajt, bár annyira nem fogott meg.

Sajnos a bolt belsejét feltűnés nélkül nem tudtam volna fotózni, úgyhogy maradt a beszerzett áruk fényképezése, ezek láthatóak itt lentebb.

dobozosgourmand: P1000683 dobozosgourmand: P1000686 dobozosgourmand: P1000691 dobozosgourmand: P1000697 dobozosgourmand: P1000698 dobozosgourmand: P1000695

8 komment

Címkék: dolce gastronomia

A bejegyzés trackback címe:

https://dobozosgourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr8341752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bunny 2008.03.31. 11:46:27

Ha szereted az olasz ízeket, szerintem ezt is érdemes megnézni:

www.labottega.hu/

Párom cégének az egyik tulaja tulajdonos ebbe is...:) Fő a közvetlen szál. :D

krel 2008.04.04. 18:42:41

Esetleg van valami infód, a kávé választékkal kapcsolatban, már ha egyáltalán van ilyen?
Köszi

dobozosgourmand · http://dobozosgourmand.blog.hu 2008.04.04. 19:32:55

Krel,

Kávékra nem emlékszem nagyobb választékban: ha volt is, akkor igencsak az Illyre korlátozódott.

dobozosgourmand · http://dobozosgourmand.blog.hu 2008.04.04. 19:33:31

Bunny, tudod milyen messze van innen a Bécsi út? :)

krel 2008.04.07. 10:45:32

Azért köszi.

Bunny 2008.04.26. 09:03:17

Olaszország még messzebb... :D

Bunny 2008.04.26. 09:08:06

Egyébként meg Help, régen vagy nem ilyen volt, vagy valamit elállítottam az oldallal kapcsolatban, úgy kell összevadásznom az irományokat. Ez engem megzavar...:)

Liebhaber SuMmY 2008.05.09. 21:49:15

3.750 HUF egy IGT Tormarescáért, kicsit rázós... legalábbis szerintem...

Ha a környéken (VI-VII ker.) akarsz echte olasz borokat venni, ajánlom a Vino Fino-t:

www.vinofinoselection.com/shop.html
süti beállítások módosítása