HTML

Dobozos Gourmand

Ebédet rendelünk és leírjuk, milyen volt.

Friss topikok

Linkblog

Gourmand, "fizess!" a neved!

2008.07.15. 08:49 dobozosgourmand

Az, hogy prémium minőségű termékekhez prémium árcédula jár, azt a Dobozos Gourmand is elfogadja. Azt viszont nem érti, hogy miért kell neki többet fizetnie - mármint sokkal - csak azért, mert magyar.

Tegnap gourmandunk beugrott a budaörsi Tescoba pár dologért és ha már ott volt, vett a kedvenc Dorset Cereals műzlijéből is egy dobozzal 1.299 forintért (540g), ami meggyőződése szerint The Best Muesli Ever, akkor is, ha grammja 2,4Ft-ba kerül. Lusta érdeklődésből gourmandunk felmászott a brit gyártó honlapjára, ahol az online shopban 3,69 angol fontért találta meg a műzlijét (szállítási díjjal együtt), illetve annak 690g-os kiszerelését, mert a Tescoban vásárolt kisebb kiszerelés ott nincs, talán már nem is gyártják. A Raiffeisen napi árfolyama alapján lakossági ügyfelek részére a devizaeladás jelenleg 293,35 HUF/GDP szinten jár, tehát az angol ár forintban 1.080Ft, azaz 1g műzli 1,57Ft, tehát nálunk 53%-al drágább a cucc. És ne gondold, hogy a kiskerárat fizette érte az importőr, vám meg nincs, lévén EU. Egy részét ráfoghatnánk az ÁFÁ-ra, de az Egyesült Királyságban hiába áfamentes a legtöbb élelmiszer, a műzli pont nem az (17.5% összehasonlítva a mi 20%-os áfánkkal), tehát ez csak néhány forint különbséget indokol.

Amikor már ételeket is megéri külföldről rendelni, valami gáz van a magyar kiskereskedelemmel.

3 komment

Címkék: tesco dorset cereals

A bejegyzés trackback címe:

https://dobozosgourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr84568766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bunny 2008.07.21. 13:23:14

Én azt nem értem, hogy lehet drágább pl. az import répa, mint a hazai. Aminek az árában benne van a több száz (ezer) kilóméteres utaztatás, és egyéb költségek (pl. vám, ha nem eu-s helyről jön). És még így is lenyomja a magyar zöldségeket, gyümölcsöket. Igyekszem magyar cuccot venni, de hónap végén nem jut pénz, csak a kínai burgonyára...

dobozosgourmand · http://dobozosgourmand.blog.hu 2008.07.21. 14:36:01

Gondolom úgy, hogy gazdaságosabban termelik, vagyis kisebb az egységre jutó költség. Amikor tinédzserként fóliában dolgoztam napszámban, láttam, hogy a gazda hozatja a drága tőzeget a paradicsomhoz - közben mondta, hogy a hollandoknál már minimális a táptalaj/nincs is, valamint komputervezérlésű a komplett klimatizálás. Ráadásul olyan mértékben termelnek, olyan hatékonysággal, amivel a kisebb kertészetek nem tudják felvenni a versenyt.

Ez rendben is van, mert ezekkel nem tudsz versenyezni csak hasonló tőkével, ezért lehetne máshogyan versenyezni, leginkább minőségben. Ez van akinél nem jön össze, van akinek viszont igen, na az ő termékeik landolnak külföldön, ritkábban baromi drágán itthon.

De amúgy valóban komoly röhej, hogy itthon a piacon (!) magyar zászlós (!!) kínai fokhagymát (!!!) kapni. Ez innentől a vevőkön múlik, nekünk kell emlegetnünk a zöldségesnek, hogy inkább makói fokhagymát vennék, mintsem a szétvizesedett, belülről rothadó kínait. Jelenleg a konyhámban olasz fokhagyma van, ami mondjuk, hogy szuboptimális megoldás. Finomnak finom, de azért jobban vennék makóit.

trinityone 2009.07.20. 16:31:48

Gyanítom, valóban nem ez a müzli az egyetlen ilyen termék, ami nálunk sokkal drágább. :(((((((
süti beállítások módosítása